Ředitelka Karlovarského krajského muzea a také spoluautorka knihy Kuchyně starého Chebu, Eva Dittertová ale chystá i řadu dalších knedlíkových akcí. Není prý divu, protože knedlík je prostě nadnárodním fenoménem.
Výstava o knedlících v Česku a Německu vznikla v hlavách tří ředitelek muzeí - v Deggendorfu, Marktredwitz a Chebu. Z partnerské dohody se vyvinula spolupráce na výstavě, která je opravdu výjimečná. Čím více se seriózní muzejníci zabývali knedlíky, tím víc zjišťovali, jak se prolínají se životem a historií Čech a Německa.
Například o knedlících existuje v Deggendorfu legenda. Město bylo prý kdysi, není jasné za které války, obléháno Čechy. Nebylo ale dobyto proto, že manželka purkmistra vařila knedlíky a obyvatelé města knedlíky házeli na Čechy, a tím je odrazili.
Prague food festival byl cestou chuťovým nebem i peklem. Byli jsme u toho - čtěte ZDE
Výstava, která začne v Chebu 28. srpna, ale pojímá knedlíky ze všech pohledů - knedlíky a kuchyňské nádobí, knedlíky v literatuře, knedlíky ve výtvarném umění a karikatuře. On totiž pohled na knedlíky není v Česku a Německu stejný. Zatímco v českých zemích je knedlík označením pro pomalého a nepříliš chytrého člověka, v Německu se těší opravdové vážnosti.
Jak je v Chebu zvykem, muzeum se nespokojí jen s výstavou, knedlíky budou tématem i dalších akcí. Osobnosti kraje budou soutěžit ve vaření knedlíků, soutěžit budou i školy z Chebska a kraje. Knedlíky, potažmo kuchařky budou i tématem letošního ročníku Knihobraní v chebském muzeu.
Není knedlík jako knedlík
A jak muzejnice při přípravě výstavy zjistily, knedlíků je nepočítaně druhů. "Když jsem mapovala knedlíky v Česku, má každý region vlastní knedlíky - kynuté, plněné, chlupaté bosáky...," uvedla Dittertová. Nakonec i Karlovarský region má vlastní knedlík, karlovarský a i ten samozřejmě bude mít v knedlíkových oslavách své místo. "Je to opravdu známý knedlík. I když se recepty nepatrně liší, základ zůstává stejný a udržuje se v řadě, hlavně lepších restaurací," uvedla Dittertová.Pro toho, kdo nezná: na karlovarský knedlík je potřeba houska, obvykle předem opečená, mléko, mouka, petrželka, obvykle muškátový květ a hlavně sníh z bílků, který těsto odlehčí. Vaří se pak v mokré utěrce nebo fólii.
To, že jídlo láká, vědí v chebském muzeum už dlouho. Prakticky na každé muzejní akci se v muzeu vaří nebo peče. Ředitelce Dittertové většinou pomáhá starosta Chebu Jan Svoboda v kuchařské čepici.
Knedlíky se ukazují i jako zajímavý turistický produkt. Jeden z partnerů knedlíkové výstavy bude i sokolovský Parkhotel. "Teď, v době krize, cestování slábne. Ale osvědčily se nám tematické zájezdy na knedlíky. Klienti dostanou k jídlu knedlíky na hodně způsobů a mohou si je i sami uvařit," řekl ČTK Miroslav Vidlák z Parkhotelu. Dokonce i Valdštejnské slavnosti v Chebu budou ve znamení knedlíků - podávat se bude, jak jinak, Valdštejnův propíchnutý knedlík.